Do góry

Desery Przepis na:

Keks świąteczny

Desery

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 614

Dodano: 25.12.2016

Odsłon: 184

Keks, który robię co roku na Święta Bożego Narodzenia od przeszło 20 lat. Czasem dodaję same orzechy, czasem mieszankę keksową – zależy na co przyjdzie mi ochota. Ciasto długo zachowuje świeżość.

Składniki

  • Białka - 8 szt.
  • Cukier - 1,5 szkl.
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Mąka - 3 szkl.
  • Margaryna - 250 g
  • Bakalie - 250 g (orzechy, migdały, owoce kandyzowane)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku roztapiamy margarynę, a następnie ją studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i przestudzoną margarynę. Na końcu wsypujemy bakalie obtoczone w mące. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń