Do góry

Desery Przepis na:

KEKS Z BIAŁEK

Desery

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5175

Dodano: 02.01.2010

Odsłon: 14372

Czasami zostają nam białka po upieczeniu np. strucli makowej i nie wiemy co z nimi zrobić. Proponuje keks. Ciasto jest smaczne i nadaje się do dłuższego przechowania.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę,dodawać cukier ciągle miksując.

  2. Wlać roztopiony tłuszcz, ciepłe mleko, wsypać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia, cukrem waniliowym, dodać sok z pomarańczy i aromat. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

  3. Bakalie wymieszać dodając nieco mąki, żeby nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia. Wymieszać razem z masą.

  4. Podłużną blaszkę o wym.15x35 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i włożyć do lekko nagranego piekarnika. Piec w tem.170 st.C przez 50 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem, czy środek jest już upieczony /patyczek musi być całkiem suchy/.

  5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

xarus 27 lutego 2014 upiekłem i wyszło i co najważniejsze bardzo smaczne pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 lutego 2013 Awepa , ja też Ci dziękuję za opinię i cieszę się, że dzięki temu przepisowi polubiłaś keks. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 13 lutego 2013 Ten keks jest wyśmienity!!!Ja nigdy nie przepadałam za keksem,zrobiłam go z myślą o dzieciach i mężu (on uwielbia:-). Ale dzięki Tobie polubiłam :-) Gdy go spróbowałam nie mogłam przestać go jeść :-) Dziękuję bardzo za ten przepis, będzie u mnie często gościł :-) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 26 stycznia 2012 Powtórzę po poprzednikach: Świetny i bardzo praktyczny przepis!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilonaz10 06 kwietnia 2011 to ,że ciasto pęka jest tylko zaletą,
oznacza to że jest dobrze wyrobine

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kawii 08 marca 2011 oczywiście że nie jest to wada tak tylko mówię i pytam czy wam też pęka...
a co z tą ilością proszku????
po mojemu trochę za dużo..
mimo wszystko pyszne było :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 marca 2011 Kawii cieszę się, że ciasto Ci wyszło ismakowało. Mnie też pęka przez środek, ale to chyba nie jest wadą. Pozdrawiam i życzę smacznego zajadania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 marca 2011 Cieszę się,że keks Ci wyszedł i smakował. Mnie też zawsze pęka przez środek, ale to nie jest wina proszku do pieczenia, zresztą nie jest to chyba wadą. Pozdrawiam i życzę smacznego zajadania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kawii 06 marca 2011 ciasto jest rzeczywiście rewelacyjne!!!!!!
pękło mi przez całą długość zastanawiam się co przyczyniło się do tego,może tego proszku za dużo???????????????
czy wam też tak pęka????????????
i jednak trzeba dłużej piec,ja piekłam 60 min.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 21 lutego 2011 juz raz to ciasto robilam i dzisiaj robie je ponownie ,jest pyszne!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń