Do góry

Desery Przepis na:

Key lime pie, czyli limonkowa tarta na imbirowym spodzie

Desery

Autor: annapiedziak

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 1090

Dodano: 03.01.2017

Odsłon: 929

Key Lime to gatunek niezwykle soczystej i aromatycznej limonki, której ojczyzną jest stan Floryda. Uwielbiana przez Amerykanów, stała się głównym składnikiem jednego z najbardziej popularnych na całym świecie deserów. Key lime pie tradycyjnie przygotowuje się z soku oraz skórki limonkowej, żółtek i mleka skondensowanego a, za podstawę tego delikatnego musu służy kruche, herbatnikowe ciasto. Najczęściej tartę podaje się z dodatkiem bitej śmietany, która doskonale komponuje się z orzeźwiającym nadzieniem. Każdy, kogo pasjonują tradycyjne wypieki, wprost musi ją choć raz przyrządzić! I niechaj nie martwi się, że zdobycie limonek Key Lime jest niemożliwe, gdyż perskie limonki dostępne w Polsce doskonale je zastępują.

Składniki

  • korzenny spód:
  • 175g herbatników lub ciasteczek imbirowych
  • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu (najlepiej świeżo mielonego lub utłuczonego w moździerzu)
  • 70g masła
  • limonkowe nadzienie:
  • 400ml mleka skondensowanego
  • 125ml soku wyciśniętego z limonek
  • skórka otarta z 3 limonek
  • 4 żółtka
  • dodatkowo:
  • bita śmietana do wyłożenia na wierzch
  • odrobina masła do wysmarowania formy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ROBIMY KORZENNY SPÓD

    Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę do pieczenia tarty o średnicy 23cm, najlepiej z wyjmowanym brzegiem, smarujemy odrobiną masła.
    Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy imbirowe ciasteczka. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić je do miski i rozdrobnić blenderem, lub zapakować do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Ciasteczka nie muszą być ukruszone bardzo drobno, pozostawiając trochę większych okruszków, uzyskamy ciekawą strukturę spodu. Do ciasteczek dodajemy cukier oraz cynamon, a następnie stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Masę ciasteczkową wsypujemy na dno formy, wyrównujemy i dociskamy dłonią, wylepiając spód oraz boki formy. Gdy upewnimy się, że podstawa naszej tarty jest zwarta, wkładamy ją do nagrzanego piekarnika na 5 minut.

  2. ROBIMY LIMONKOWE NADZIENIE

    Z dokładnie wyszorowanych limonek ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, a następnie wyciskamy z nich sok.
    Żółtka umieszczamy w misce i rozmącamy przez chwilę trzepaczką, a następnie dodajemy do nich mleko skondensowane, skórkę i sok z limonek. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników, a następnie wylewamy na podpieczony spód.

  3. PICHCIMY LIMONKOWĄ TARTĘ

    Ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika, tym razem na 15 minut. W tym czasie nadzienie powinno stężeć, lecz pozostać lekko galaretkowate w środku. Pamiętajmy o tym, że zestali się dodatkowo podczas studzenia i chłodzenia. Nie możemy dopuścić do tego, by wierzch tarty zaczął się rumienić, w związku z czym nie przeciągamy czasu pieczenia. 15 minut to czas optymalny!
    Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy tartę całkowicie w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Najlepiej będzie, gdy zostawimy ją tam na 12 godzin.

  4. WIEŃCZYMY DZIEŁO

    Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno bez dodatku cukru, czy różnego rodzaju fixów.
    Tartę przekładamy na paterę lub pozostawiamy w formie (szczególnie, jeśli używamy formy bez zdejmowanej krawędzi) i wykładamy na wierzch warstwę bitej śmietany. Zajadamy w towarzystwie czarnej herbaty lub... piwa imbirowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń