Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewający - podany na gorąco, orzeźwiający - podany na zimno. Jest to jedno z dań wigilijnych na Litwie. Bardzo smaczny i leczniczy: działa antyseptycznie na drogi moczowe i regenerująco na przewód pokarmowy.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 120
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 120
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Owoce żurawiny myjemy, jeśli była zamrożona - to wcześniej rozmrażamy. Miksujemy na gładką masę. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy żurawinę. Tym czasem w kubku z wodą rozpuszczamy mączkę ziemniaczaną i ciągle mieszając, wlewamy do garnka z żurawiną. Dosładzamy cukrem do smaku. Gotujemy 5 min. Podajemy na ciepło lub zimno - obie wersje są pyszne.
P.S. jeśli ktoś nie posiada blendera czy miksera, to można żurawinę przetrzeć przez sitko. Ja robię to tak: sitko z żurawiną kładę na garnek, gdzie się zagotowuje woda i miażdżę owoce widelcem, pod wpływem ciepłej wody i pary owoce miękną, sok ścieka do garnka, a fusy zostają na sitku. Takie przecieranie zajmuje trochę dłużej czasu, ale warto, bo kisielek wyjdzie pyszny :)