Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiszone buraczki (sok)

Dania główne

Autor: bozena58

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1563

Dodano: 22.01.2011

Odsłon: 9781

sok z kiszonych buraków jest bardzo zdrowy, zalecany do picia przy niedoborze żelaza

Składniki

  • buraki czerwone, 1 kg
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • sól, 1 łyżka
  • przegotowana ciepła woda, 2,5 l
  • ciemny razowy chleb (nie na miodzie i bez dotaków), połowa kromki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć najlepiej w kamionkowym garnku, dodać pokrojony na cienkie plastry czosnek i wszystko zalać ciepłą przegotowaną, posolona wodą,

  2. odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 4-5 dni, w chłodniejsze dni na dłużej,

  3. po tym czasie powstały sok przecedzić przez 2 warstwy gazy i zlać do butelki, wstawić do lodówki,pić po 2 małe szklaneczki dziennie.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 lutego 2013 Na takim zakwasie będzie wspaniały barszczyk. Dobrze wiedzieć ,że dobry na anemię.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 stycznia 2011 Cieszę się, że dałaś przepis na podniesienie zawartości żelaza w organizmie. Na pewno nam się przyda. W ulubionych. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń