Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony

Przetwory

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 1443

Dodano: 03.12.2016

Odsłon: 1739

Kiszone buraki warto przygotować raz na jakiś czas. Sok z burak stanowi doskonałe żródło minerałów, bakterii i witamin. Bardzo dobrze działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki.

Składniki

  • ok. 1 kg. czerwonych buraków
  • 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 łyżka cukru 1 cebula 6-7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy. Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki.

  2. Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze).
    Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń