Do góry

Przetwory Przepis na:

kiszone pomidory

Przetwory

Autor: abigail

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 49

Dodano: 10.09.2008

Odsłon: 53472

Przysmak popularny na Ukrainie. Pyszne i pięknie wyglądają na półce w kuchni :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować zalewę w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody - zagotować.

  2. Umyć dokładnie pomidory i delikatnie zrobić po około 3 nakłucia wykałaczką w skórce aby nie pękały.

  3. Kłaść do słoików jak ogórki wraz z przyprawami.

  4. Zalać gorącą zalewą.

  5. Odwracać do góry dnem aby się zassały. Bezpieczniej ze względu na małą ilość płynu jest pasteryzować, ale trzeba to robić bardzo ostrożnie (nie doprowadzać do wrzenia) przez 15 minut, bo popękają. Pomidory można również zakisić w kamiennym garnku jak ogórki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 18 sierpnia 2014 no tak abigail dobrze napisała mają bardzo specyficzny smak ;) raz zrobiłam kiszone pomidorki i jak się je jadło to wydawały się być lekko gazowane, takie inne. Nam nie zasmakowały jakoś specjalnie więc ich już nie robię. Ale fakt, warto zrobić chociaż raz i się samemu przekonać bo każdy ma inny smak ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiulkaxi 23 lipca 2014 do czego można później zużyć takie pomidory?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olga42_2006 01 sierpnia 2011 Do kiszenia pomidorów w Rosji OBOWIĄZKOWO dodaje się jeszcze 1 łyżka cukru na 1 l wody

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

abigail 12 maja 2009 Moim zdaniem bardzo dobre. Są specyficzne. Można powiedzieć, że to sam smak "ubrany" w skórkę, bo nie nadają się do krojenia. Gryziesz, skórka pęka i smak rozlewa się w ustach. Mnie smakują bardzo. Możesz spróbować najpierw ze dwa słoiczki przy okazji kiszenia ogórków, bo po miesiącu można degustować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AgdGrojec 12 maja 2009 Pyszne i pięknie wyglądają na półce w kuchni ale czy sa dobre?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń