Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczne lasagne

Dania główne

Autor: DIRT

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1782

Dodano: 31.01.2008

Odsłon: 6816

lasagne

Składniki

  • to co w przepisie
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na 4 porcje • 3 cebule • po 2 lyzki masla i maki • 500 ml mleka • 3 liscie laurowe • sol • pieprz • szczypta galki muszkatolowej • 3 lyzki gestej smietany • 1 lyzeczka soku z cytryny • 2 zabki czosnku • 4 lyzki oliwy • 30 dag mielonej wolowiny • 1 duza puszka pomidorow w zalewie • 125 ml bulionu wolowego • 25 dag ciasta na lasagne • 3 lyzki startego parmezanu • 2-3 lyzki oliwek z papryka Etapy przygotowania Przygotowac sos beszamelowy: 1 cebule obrac, posiekac. Zeszklic na masle, oproszyc maka, zasmazyc. Stopniowo dolewac gorace mleko, caly czas mieszajac. Do sosu dodac 1 lisc laurowy, sol, pieprz i galke muszkatolowa. Gotowac ok. 20 min. na malym ogniu, przecedzic, wymieszac ze smietana i sokiem z cytryny.

  2. Pozostale cebule i czosnek obrac, posiekac, przesmazyc na lyzce oliwy. Dodac mieso, smazyc 4-5 min. Zalac bulionem, przykryc, dusic 45 min. na malym ogniu.

  3. Wlac pomidory wraz z zalewa i rozgniesc je tluczkiem. Doprawic sola i pieprzem, dodac liscie laurowe. Gotowac ok. 30 min., na malym ogniu bez przykrycia.

  4. W natluszczonej formie ukladac warstwami ciasto, beszamel, mieso w sosie pomidorowym. Wierzch posypac parmezanem, skropic pozostala oliwa.

  5. Zapiekac 40 min. w temp. 200°C. Udekorowac oliwkami z papryka pokrojonymi w plasterki.

  6. Guten Appetit!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń