Do góry

Przekąski Przepis na:

KLOPS Z JAJKIEM

Przepis dnia 2009-07-30
Przekąski

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15438

Dodano: 29.07.2009

Odsłon: 4459

Proste, smaczne, efektowne. Można podawac na zimno i na gorąco.

Składniki

  • karkówka + wołowe (lub 1,5 kg łopatki), 1 kg + 0,5 kg
  • cebula, 1
  • bułka czerstwa, mleko, 1
  • mleko
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • jaja (do nadzienia można użyc jajek przepiórczych - 10), 8
  • sól, pieprz ziołowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w mleku, potem odsączyć.

  2. Mięso zemleć z cebulą i bułką.

  3. 5 jaj ugotowac na twardo.

  4. Do masy mięsnej dodać pozostałe jajka, mąkę, przyprawy. Dokładnie wyrobić, podzielic na dwie części. Jedną częśc przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ulożyć na tym w rządku całe jaja ugotowane na twardo. Dokładnie zakryć drugą warstwą masy mięsnej. Upiec w temp. ok. 180 stopni (na 1 kg mięsa - 1h).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bacha211163 31 lipca 2009 Ja serwuję wpodobny sposób kotlety mielone,ale do środka wedle uznania daję, jajko( podzielone na ćwiarti) albo pomidorki koktajlowe lub ogórek kiszony

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 30 lipca 2009 Witam,ja ten przepis znam pod nazwą pieczeń rzymska ( w szkole mnie tak uczono)-pozdrawiam,jest to naprawdę smaczne na ciepło i na zimno na kanapki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 30 lipca 2009 Proponuje dodac trochę majeranku i czosnku,wydatnie podnosi smak.Ale to juz jak kto lubi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń