Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiątka w sosie tangerinko-włoskim :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1320

Dodano: 19.05.2009

Odsłon: 10751

Niby znane, a inaczej ;-)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe od szynki 25 dag
  • mięso mielone wołowe 30-35 dag
  • 1 namoczona zmielona kajzerka
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 surowe jajko, sól, pieprz mielony czarny (dużo)
  • mąka do obtaczania, olej do smażenia
  • Sos:
  • 1,5 - 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 pokrojona drobno mała mozarella , 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz (dużo), bazylia suszona
  • świeża bazylia do posypania na wierzchu
  • * opcjonalnie troszkę mąki do zagęszczenia sosu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Połączyć mięso, kajzerkę, cebulę, musztardę, jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące, usmażyć na złoto z obu stron. Przełożyć do rondla, wlać odrobinkę wody, przykryć i *przeparować* kotleciki. W międzyczasie zrobić sos: zagotować pomidory z sypkimi przyprawami i czosnkiem, dodać posiekaną mozarellę, podgrzać aby się lekko rozpuściła.

  2. Na talerz wyłożyć klopsiki, polać je sosem i posypać świeżą bazylią.

  3. Ja serwowałam z ryżem. 19.05.2009

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 20 maja 2009 biurwa : już poprawione:) to cudzosłów wziął się i zamienił w cyferki i kropeczki ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 20 maja 2009 Ummm... napewno będzie dobre :) Tylko o co chodzi z tymi cyferkami i kropeczkami?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 19 maja 2009 conles: nie używam mielonego... jedynie świeżego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

conles 19 maja 2009 bardzo fajne - sprubuj dodac troche mielonego imbiru

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń