Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki ryżowe ze szczypiorkiem

Dania główne

Autor: agus05

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 14

Dodano: 16.10.2009

Odsłon: 1414

są przepyszne :)

Składniki

  • ryż, 2 szklanki
  • woda, 4 szklanki
  • jajka, 4 sztuki
  • sól, pieprz, do smaku
  • szczypiorek, 1 pęczek
  • zielona cebulka (może być cebulka w kostce Knorr), 1 sztuka
  • Bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Następnie studzimy. Gotujemy na twardo 2 jajka, gdy wystygną obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do ryżu.

  2. Do ryżu z jajkami wbijamy surowe jajka i mieszamy. Masę ryżową doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz zieloną cebulkę (lub smażoną cebulkę Knorr) i wszystko jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę.

  3. Formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej lekko spłaszczając. Klopsiki kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Klopsiki świetnie smakują z różnymi sosami (ja uwielbiam najbardziej z sosem pieczarkowym, ale polecam również sos pomidorowy lub koperkowy). Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń