Do góry

Przekąski Przepis na:

Klopsiki w sosie grzybowym

Przepis dnia 2008-04-07
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 04.04.2008

Odsłon: 19634

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki startego żółtego sera typu parmezan
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 30 dag prawdziwków
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki ,
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • koperek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos: grzyby oczyścić, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnak obierz, posiekaj zeszklij, na oliwie. Dodaj grzyby i smaż razem, aż puszczą sok. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś pod przykryciem 30 minut, często mieszając i dolewając w miarę potrzeby wodę. 2.Mięso wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz serem. Masę przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtoczaj w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś razem pod przykryciem około 15 minut. Dolej śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mala1 02 kwietnia 2009 witam zrobiłam sosik ale nie wyszedł mi kolorek biały jak na zdjęciu dlaczego może wiecie ? czy mało mąki czy za mało śmietany może za dużo pieczarek bo to od nich taki brązowy kolor :( ale tak to pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń