Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie węgierskim

Przepis dnia 2009-03-17
Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15433

Dodano: 15.03.2009

Odsłon: 8251

Proste i smaczne.

Składniki

  • SOS: marchew pokrojona w kostkę, 1 duża
  • posiekane ząbki czosnku, 2
  • cebula pokrojona w kostkę, 1
  • papryka czerwona pokrojona w słupki, 1
  • puszka pomidorów krojonych, 1
  • sól, pieprz, zioła
  • masło, 4 łyżki
  • KLOPSIKI: mięso mielone (drobiowe+wieprzowe), ok. 60 dkg
  • jajo, 1
  • namoczaona bułka w mleku, 1
  • przyprawy
  • olej do smażenia
  • Bułka tarta
  • bulion
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowac sos: na maśle podsmażyc marchew, czosnek, cebulę i paprykę.Dodac przyprawy i pomidory. Podgotowac do miękkości.

  2. Mięso wyrobic z bułką namoczoną, przyprawami i jajem. Formowac klopsiki o srednicy ok. 3-4 cm. panierowac w bułce tartej. Obsmażyc na zloto na oleju. Wrzucic do gorącego bulionu, ugotowac.

  3. Klopsiki wyłożyc na talerze, polac sosem. Podawac np. z zacierkami i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń