Do góry

Dania główne Przepis na:

kluski śląskie

Dania główne

Autor: gvlba

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1475

Dodano: 09.02.2009

Odsłon: 22446

szybkie,tanie i smaczne

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrac,ugotowac w lekko osolonej wodzie,gdy bedą juz miekkie potłuc i zostawic do ostygniecia.W tym czasie obrac cebulke i drobno posiekac,nastepnie delikatnie podsmażyc ja najlepiej z dodatkiem skwarek.Gdy ziemniaki beda juz letnie ,mieszamy je z niewielka iloscia maki ziemniaczanej oraz vegety i zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki ktore wrzucamy do gotujacej sie wody,po ugotowaniu wyciagamy i polewamy cebulka.Smacznego Robiac kluski ślaskie nie dodaje jajka poniewaz od niego ciasto twardnieje a caly urok klusek polega na tym aby byly puszyste i gwarantuje ze sie nie rozpadna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnieszka2803 21 marca 2010 Kluski slaskie:/ z calym szacunkiem ale to napewno nie sa kluski slaskie .Kluski slaskie sa z jajkiem i z niewielka iloscia maselka , maka ziemniaczana no i ziemniaczki , ale napewno sie nie dodaje vegety tylko sol .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 28 stycznia 2010 kluski śląskie bez dziurki to jak jabłecznik bez jabłek..........

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tinka8583 11 stycznia 2010 musi byc jajko a vegeta w posolonych wczesniej kartoflach to troche za duzo

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

j0lk4 15 listopada 2009 z jajkiem kluski sa twarde a bez sa o niebo lepsze (ilość ziemniaków dzielimy na 4cześci i do 1/4 dajemy mąkę ziemniaczaną)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

f2btom 12 lutego 2009 Gorące ziemniaki potłuc lub zgnieść i od razu dodać jajko, dobrze wymieszać wtedy kluski są idealnie gumowe i takie oooo.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gbakus 12 lutego 2009 Z wegetą to kluski dolnośląskie a nie śląskie -górnoślązak z Piekar Śl

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gbakus 12 lutego 2009 Z wegetą to chyba kluski dolnośląskie-górnoślązak

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Malena 12 lutego 2009 Ja i tak wolę truskawki, truskawki kaszubskie.
Truskawka kaszubska królową owoców!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Laszka 12 lutego 2009 ja robię jeszcze wgłębienie na środku małym palcem i dodaję jajko do ciasta, ale spróbuję zrobić bez :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń