Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Dania główne

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 725

Dodano: 07.11.2010

Odsłon: 8954

Pyszne kluseczki w sam raz do sosu. Robie je czesto gdy zostaja mi ziemniaczki z obiadu.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane, 1 kg
  • maka ziemnaczana
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske. Przelozyc do miski i podzielic w misce na 4 czesci.

  2. Wyciagnac z miski jedna czesc i na jej miejsce wsypac make ziemniaczana

  3. cztery czesci ziemniakow zagniesc z maka na gladkie ciasto. Formowac kluseczki.

  4. gotowac w osolonej wodzie az wyplyna na wierch.

  5. smaczne z sosikiem lub okrasa ze skwarkow.

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha764 03 grudnia 2010 Pochodzę z dolnego śląska i do tego przepisu warto dodać małą łyzeczkę mąki pszennej ,wtedy wyjdą nam jeszcze lepsze i smaczniejsze kluski sląskie polecam i pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Katarzyna2102 09 listopada 2010 Kluski śląskie z wtartym ziemniakiem nazywane są " czorne" bądź "cygańskie"... a do tego modro kapusta i rolady wołowe :) mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 09 listopada 2010 też uważam że to są własnie kluchy śląskie. Z tego co wiem to z dodatkiem surowych ziemniaków są pyzy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 09 listopada 2010 To są KLUSKI ŚLĄSKIE!!!! Nie dodaje się surowych ziemniaków i w dodatku są pyszne!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babara 08 listopada 2010 To nie sa slaskie kluski, slaskie kluski to sa ciemne kluski,z wtarym surowym ziemniakiem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń