Do góry

Dania główne Przepis na:

KLUSKI ŚLĄSKIE Białe /gumiklyjzy

Przepis dnia 2009-01-05
Dania główne

Autor: 19ANIA76

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 791

Dodano: 14.08.2008

Odsłon: 42008

Tradycyjne kluski takie jak co niedzielę się je w śląskich domach :-)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części.

  2. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej).Formujemy kluski,robimy dziurkę (miejsce na sos ;-)) ) .

  3. Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.

  4. Są też przepisy gdzie daje się jajko -ale typowe śląskie są te które robi się najprościej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bibi68 26 marca 2011 Nigdy nie dodaje jajka,a zeby sie kleily to dodaje troszeczke wody! Tak zawsze robila moja babunia i sa pyszne!!!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oska125 24 listopada 2010 zrobiłam i muszę poprzeć annaste bez jajka nie wyjdą mieszałam wszystkie składniki w misce i zaczęłam robić kulki i wszystko byłoby dobrze gdyby chciały się lepić aż w końcu dodałam jajko...wyszedł pyszny obiad a kluski wcale nie były twarde były pyszne!!
pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martita0984 26 sierpnia 2009 A co z tą odłożoną 1/4 części ziemniaków, bo zrozumiałam że mąkę wsypujemy w miejsce po wyjęciu tej 1/4?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 04 sierpnia 2009 Chyba znalazłam idealny przepis na śląskie kluski,w niedziele mam już dodatek do obiadu.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 08 czerwca 2009 Mniam, jak patrzę na zdjęcie, to aż mi ślinka leci :))) --> Do Ulubionych! :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shira211 02 kwietnia 2009 Ja zawsze robię te kluski bez jajka:)) z jajkiem wydaja mi się takie twarde:( Pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

chappers 05 stycznia 2009 Ja wyrabiam ciasto gdy ziemniaki są gorące wtedy nie trzeba jajka a kluski się lepiej formuje

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

19ANIA76 08 października 2008 BEZ JAJKA !! WTEDY TO NIE SĄ KLUSKI ŚLĄSKIE !!! JAJKO NIC TU NIE WNOSI !

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia_jj8 08 października 2008 Ja zawsze daje jajko i jakoś kluski wychodzą pysznie.
Pozdrawiam
basia_jj8

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń