Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Dania główne

Autor: Wiolka02

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 175

Dodano: 21.03.2012

Odsłon: 19060

Pyszne kluseczki, mój dzisiejszy obiad :)

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • mąka ziemniaczana, 250g
  • jajko, 1
  • sól
  • pieczarki, 500g
  • cebula, 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • bulion warzywny, pół szklanki
  • śmietana, 100g
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz, olej
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dobrze pognieść, aby nie było "grudek", doprawić, dodać jajko i mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Z masy formować kulki, w nich palcem zrobić dziurkę. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 3 min od wypłynięcia.

  2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju razem z pieczarkami. Dolać bulion, doprawić, dodać paprykę słodką i gotować do miękkości pieczarek. Zagęścić śmietaną z mąką. Kluski podawać polane sosem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anciak 17 kwietnia 2012 sprubuje jutro zrobic :) napewno pochwale sie jak wyszly :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Makai 26 marca 2012 To zdjęcie zachęca mnie żeby znów podjąć próbę zrobienia klusek śląskich, po porażce jaką niedawno odniosłam w starciu z kuskami!;-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 22 marca 2012 CZĘSTO ROBIĘ TEŻ KLUSKI ŚLĄSKIE ALE TROCHĘ INACZEJ.ZIEMNIAKI PRZECISKAM PRZEZ PRASKĘ DO MISKI,WYRÓWNUJĘ WIERZCH PALCEM DZIELĘ NA 4 CZĘŚCI.1/4 ZIEMNIAKÓW ZABIERAM I DO TEJ CZĘŚCI WSYPUJĘ MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ,NIE DODAJĘ JAJKA BO KLUSKI WYCHODZĄ TWARDSZE.SZYBKO ZARABIAM CIASTO I FORMUJĘ KLUSECZKI.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosialala 22 marca 2012 Kocham kluski śląskie! :) przepis idealny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 22 marca 2012 No tak oczywiście, sorki widocznie przeoczyłam no ale to jasne :) już poprawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 21 marca 2012 .... rozumie, ze make ziemiaczana dodajemy do gotowanych ziemiakow i jajka tak??, dodaj ten szczegol- b. wazny zreszta,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 marca 2012 Pyszny miałaś dzisiaj obiadek. Ja też robię z sosami lub ze skwareczkami.
5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń