Do góry

Dania główne Przepis na:

KLUSKI Z TWAROGIEM

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15449

Dodano: 10.08.2009

Odsłon: 27889

Smaczne i delikatne.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki (zmielone lub dobrze stłuczone), 1 kg
  • Jaja, 2
  • Mąka pszenna, 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
  • twaróg zmielony, 1 kostka
  • sól do smaku
  • masło i bułka tarta, cukier
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z ziemniaków, mąki, twarogu i jaj (+ sól) wyrobic gładką masę. Podzielic na 3-4 części, z każdej uformowac wałeczki i kroic w kształcie kopytek (ale 2-3 razy większe lub formowac kulki). Gotowac w dużej ilości osolonej wody, wrzącej wody (po wypłynięciu jeszcze kilka minut). Ugotowane wybierac łyżką cedzakową i na półmisku polewac gorącym masłem z tartą bułką. Posypac cukrem do smaku. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

venus454 13 marca 2012 Juz nigdy nie bedę przegladac przepisó w na glodniaka- tak mi cieknie slinka ! pozdawiamLideczke .

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 09 października 2009 dokladnie Tosca :) to sa leniwe pierogi! tak czy siak pycha!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agas28 13 sierpnia 2009 Bardzo fajny i szybki sposób na coś pysznego!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń