Do góry

Desery Przepis na:

Knopers

Desery

Autor: Korcia

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 25

Dodano: 06.04.2010

Odsłon: 30820

PYCHA Ale nie należy do tanich wypieków

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • -jaja, 5
  • -cukier, 1/2 szklanki
  • -mąka pszenna, 10 dag
  • orzech włoskie krojone, 10 dag
  • Bułka tarta, 1 łyżka
  • -proszek do pieczenia, 1 płaska łyzeczka
  • Ciasto kakaowe:
  • ,jaja, 6
  • ,cukier, 1/2 szklanki
  • ,mąka pszenna, 1/2 szklanki
  • ,mąka ziemniaczana, 1/2 szklanki
  • ,kakao, 2 łyżki
  • ,proszek do pieczenia, 1 łyzeczka
  • olej, 2 łyżki
  • Masa I:
  • ,mleko, 1 szklanka
  • .cukier, 1/2 szklanki
  • .margaryna, 1 kostka
  • mleko w proszku, 2 szklanki
  • .kakao, 1 łyżka
  • krojone orzechy, 1/2 szklanki
  • Masa II:
  • mmargaryna, 1,5 kostki
  • nutella, 4 łyżki(duże)
  • Spirytus, 2 łyżki
  • Masa III:
  • mmleko, 2 szklanki
  • /cukier, 2 łyżki
  • cukry waniliowe, 2
  • .mąka pszenna, 2 łyżki
  • .mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • żółtka, 5
  • /margaryna, 1 kostka
  • jogurt owocowy (np.winogronowy), 1
  • PONADTO:
  • wafel, 2
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto orzechowe:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami, bułką i proszkiem, wymieszać. Wylać do formy i upiec. Ciasto kakaowe: Białka ubić dodać cukier i żółtka wsypać mąkę i kakao wymieszać dodać 2 łyżki oleju wymiesza przelać do formy upiec. Obydwa placki przekroić, nasączyć ponczem z herbaty z cytryna. Masa I: Mleko cukier i kakao zagotować, wystudzić. margarynę utrzeć dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku i orzechy. Masa II: margarynę utrzeć dodawać nutelle i spirytus. Masa III: Jedna szklankę mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym w drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i żółtka. wlewać stopniowo na gotujące sie mleko pogotować chwile ciągle mieszając wystudzić. Margarynę utrzeć dodawać stopniowo zimny budyń na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając. Przełożenie: wafel-masa I-ciasto orzechowe- masa II-ciasto kakaowe- masa III- ciasto orzechowe- masa II- ciasto kakaowe- masa I-wafel, wierzch polać polewa

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 01 lutego 2012 ciasto widzę, że mocno pracochłonne ale też musi być przepyszne - na jakąś specjalną okazję warto się troszkę pomęczyć ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiolcia77 11 kwietnia 2011 a ja mam pytanie czy do tej masy pierwszej to należy wsypywać mleko w proszku takie suche z worka??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciastek 19 maja 2010 no właśnie robiłam też to cudo i jest przepyszne i mi się też nic nie rozjeżdżało a ciasto orzechowe też jest w porządku nawet dobrze się przekrawa co ja zazwyczaj mam z tym problem więc polecam wszystkim bo naprawdę warto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Korcia 06 maja 2010 dlaczego ciasto się nie nadaje? jak widać na zdjęciu mi wyszło ciasto orzechowe jak i masa III nic mi się nie rozjeżdża. wiec ewa_kt musiałaś zrobić coś nie tak ze ci nie wyszło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa_kt 05 maja 2010 upiekłam to ciasto i rzeczywiscie jest pracochłonne, ale niestety ciasto orzechowe nie nadaje sie do niczego, podobnie jak masa III, reszta ok, ciasto orzechowe zastąpiłam waflem a krem rozlewal sie na prawo i lewo, pomysł ok ale nie do końca pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 kwietnia 2010 Gratulacje za zrobienie takiego smakowego cudeńka! Ooo, pewnie jak znam siebie, to nie zdecyduję się na samodzielne wykonanie tego pracochłonnego ciasta, ale chętnie bym go posmakowała. Ale może wykorzystam przepisy na poszczególne warstwy ;)?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń