Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek ryżowy

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 15481

Kociołek pełen skarbów - ryż, kurczak, kiełbaska i warzywa. Razem dają wspaniała mieszankę.

Składniki

  • mała pierś z kurczaka, 1
  • wędzony boczek, 15 dag
  • cebule, 2
  • ryż, 20 dag
  • czerwona papryka, 1
  • seler naciowy, 2 łodygi
  • zióła prowansalskie, 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • listek laurowy
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule posiekać, piersi z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę w paski,a selera w plastry.

  2. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebule, dodać ryż i uprażyć go, zalać 2 szklankami wody, dodać przyprawy i zioła.

  3. Na patelni przesmażyć kurczaka i kiełbasę, przełożyć do gotującego się ryżu. Gotować pod przykryciem ok. 15 min. co jakiś czas mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać paprykę i selera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń