Do góry

Przekąski Przepis na:

Kokardki z boczkiem

Przepis dnia 2008-09-30
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20661

Dodano: 27.03.2008

Odsłon: 6770

Pomysł na obiad i podwieczorek.

Składniki

  • 20 dag makaronu świderki lub kokardki
  • 1 opakowanie mrożonki warzywa do makaronu
  • 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchutszy)
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 5 dag parmezanu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżka oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do ciepłego piekarnika. 2. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Do podsmażonego boczku dodaj Warzywa do makaronu (bez rozmraxania), wlej 150 ml wody i duś przez 12-14 minut, do uzyskania ulubionej miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, mieloną papryką, delikatnie wymieszaj. 3. Goracy makaron wymieszaj z warzywami. Przełóż do głębokiego talerza i posym parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń