Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY CIASTO Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dosypujemy do niego 100g cukru i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby całkowicie się rozpuścił. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej miski, a następnie zalewamy je płynnym masłem i mieszamy łyżką tak, aby masło oblepiło w miarę równomiernie wszystkie wiórki. Z miski będzie unosił się piękny maślano-kokosowy aromat… W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich powolutku pozostałe 50g cukru, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, nie przestając ani na chwilę miksować. Gdy masa będzie już jednolita, zaczynamy dodawać ją w trzech turach do wiórek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką i łącząc obie masy. Masa kokosowa jest gotowa!
PICHCIMY KOKOSANKI Łyżeczką nabieramy małe porcje kokosowej masy i układamy niewielkie kopczyki na przygotowanych wcześniej blachach (nie musimy zachowywać większych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki). Tak przygotowane kokosanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-18 minut. W tym czasie powinny się delikatnie zezłocić i wydać intensywny zapach. Po wyciągnięciu dajemy im przez kilka minut odetchnąć i stwardnieć, a następnie przekładamy na paterę, do słoika, puszki lub... wcinamy z mlekiem, bo któż by się oparł?