Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Przepis dnia 2009-10-04
Desery

Autor: Arabelka

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 98

Dodano: 01.10.2009

Odsłon: 26105

Bardzo podzielne,pyszne,super się przechowują ,warto zrobić .

Składniki

  • 2 jaja,
  • 0.30 dag cukru pudru
  • 1 kost.margaryny
  • 0.50 mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 szkl.mleka
  • 4 lyżki miodu naturalnego
  • Polewa:040 cukru
  • 2 kostki margryny
  • 1 szkl.wody
  • 5 łyżek kakao
  • wiórki kokosowe 3 op.po 200 gram
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Utrzeć jaja z cukrem na puch,dodawać powoli roztopioną i wystudzoną margarynę ,ucierać.Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko z rozpuszczonym miodem(mleko można lekko podgrzać by dobrze rozpuścił się miód,ale nie dodawać cieplego do ciasta,tylko wystudzone)Dobrze wymieszać .Ciasto wylać na kwadratową blachę,która jest standartowa we wszystkich piekarnikach,wyłożoną pergaminem.Piec w rozgrzanym piekarniku w 150-160*C ok.40 min.

  2. Polewa:Połączyć wszystkie składniki polewy ,często mieszając gotować na malym ogniu ,aż zacznie gęstnieć.Trwa to ok.15 min.Polewę wystudzić(ja z garnkiem w,którym gotowałam polewę stawiam do zimnej wody i mieszam od czasu do czasu,aż wystygnie)

  3. Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty ,moczymy je w polewie ,a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goga3108 29 września 2013 A mi wyszedł zakalec!!! Dlaczego....?????? ????

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciasteczko72 25 listopada 2010 Właśnie zrobiłam kokosanki. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Jeszcze ciepłe, a już pyszne, co dopiero będzie jutro.... :) Jedyne co zmieniłam w Twoim przepisie: do polewy zamiast wody, dodałam mleko i gotowałam 25 minut. Polewa rewelacyjna ! Dziękuję za przepis, na pewno wejdzie na stałe do mojej kuchni. Pozdrawiam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 17 lutego 2010 Witam Paulla 82 .Maki jest 0.50 kilograma (czyli innymi słowy 50 dag =0.50 kg.)Dokładnie pół kilo maki.A jajek tylko 2 .Jest to wielokrotnie sprawdzony stary przepis,bardzo wydajny.A blacha dokładne ta ze standardowego wyposażenia piekarników,kwadratowa ,duza i płytka.Pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla82 15 lutego 2010 jeszcze chciałam zapytac czy chodzi o te najwieksza blache w piekarniku? bo wydaje mi sie ze ciasto z 2 jajek to troche za małe jest na te wielka blache... nie bedzie za cienkie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla82 15 lutego 2010 a czy 2 jajka to nie za mało ciasta wyjdzie? i maki ma byc 0,5 kg czy 50 dkg ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paulla82 15 lutego 2010 a mąki to jest pół kg czy 50 dkg ? a z 2 jajiek to nie za mało tego ciasta wychodzi? pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agas28 02 października 2009 Też je robię...Są pyszne!!!Moja rodzinka, a w szczególności córka za nimi przepada:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 01 października 2009 Tosca juz wysyłam ci te kokosanki.Są troche pracochłonne,ale jak się ma wprawę to szybko pójdzie..Tobie nie można teraz odmawiać.Pozdrawiam wszystkich.Dobre w nich jest to,że mogą długo leżeć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 01 października 2009 Też robię takie kokoski są pyszne ,najlepiej smakują 2 dni po zrobieniu .Dawno ich nie piekłam więc dziękuję za pomysł.Pozdrawiam!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń