Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy sernik bez sera

Desery

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 536

Dodano: 20.05.2010

Odsłon: 52806

Zamiast sera - zapiekana śmietana i wiórki kokosowe. Ciekawy smak, inny każdego dnia. Najpierw bardziej puszysty, później bardziej "serowy".

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka tortowa, 3 szklanki
  • cukier, 1 szklanka
  • żółtka, 4
  • cukier waniliowy, 1
  • margaryna (ja daję Kasię), 1
  • proszek do pieczenia, 2 czubate łyżeczki
  • kakao, 2 czubate łyżki
  • Masa:
  • śmietana 18%, 3 sztuki po 400g każda
  • ŻÓŁTKA JAJEK, 2
  • budyń śmietankowy lub waniliowy, 1
  • wiórki kokosowe, 200g
  • cukier zwykły, 1 szklanka
  • białka, 6
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie musi być zwarte, wystarczy aby składniki się połączyły. Połowę ciasta wykładam na dużą blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą).

  2. Masa: ubijamy mikserem żółtka z cukrem, dodajemy budyń (proszek), śmietanę i wiórki kokosowe. Ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie do masy.

  3. Masę wylewamy na blachę. Posypujemy drugą połową ciasta.

  4. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 175 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

barbra 26 marca 2011 mniamm, upiekłam dziś, bo od dawna to ciacho za mną chodziło i... PYCHOTKA!!! normalnie jak sernik, pyszny sernik. nie można sie oprzeć!!! dziękuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 02 sierpnia 2010 Jest przepyszne!!!Oj tez robię takie masa bardzo podobna. A kruche czasami robię z kakaem czasami bez, a czasami pól na pół. Warto zrobić! Polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 27 lipca 2010 mniam ale to musi byc pyszne! mniam zamierzam to w najbliższym czasie upiec..:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 13 lipca 2010 uwielbiam kokos, wiec ciasto wędruje do ulubionych, upiekę sobie na Anny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ojoolka 25 maja 2010 Dzisiaj upiekłam to ciasto z myślą o jutrzejszym Dniu Mamy - ale musiałam koniecznie skosztować - co by nie było jutro wpadki i ........ jest rewelacyjne. Pozdrawiam :) i dziękuję za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betii1988 22 maja 2010 polecam naprawdę z czystym sumieniem. zrobiłam dzisiaj to ciasto naprawdę rewelacja. zostało pół blachy :) pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 22 maja 2010 Pyszności!!!!!!!! Wczoraj upiekłam, dzisiaj już prawie nie ma, wątpię, czy przekonam się jak smakuje trzeciego dnia...Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bluetta1 21 maja 2010 Polecam to ciasto . Jest bardzo pyszne a masa "serowa" soczysta. Co prawda ja robie na kruchym cieście bez kakao .Pewnie smakuje tak samo kokosowo-serowo. POZDROWIENIA.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 maja 2010 Do katkak1975: zwykła kwaśna (nie słodka) śmietana. Raz trafiała mi się bardziej, raz mniej gęsta, nie miało to widocznego wpływu na ciasto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katkak1975 20 maja 2010 mam pytanie czy ta smietana ma byc slodka czy gesta kwasna?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń