Do góry

Przekąski Przepis na:

Koktajl pomidorowy

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 556

W ciepłe, letnie dni nie ma nic lepszego niż lekki, pełen witaminek koktajl pomidorowy!!:))

Składniki

  • 25 dag małych pomidorków
  • 20 dag wędzonego łososia
  • 20 dag pieczarek
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 1/2 cytryny
  • 100g majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 pęczka świeżego estragonu
  • sól, pieprz
  • cukier
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sałatę umyć, pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pomidorki umyć i podzielić na połówki. Łososia pokroić w paseczki. Wszystkie składniki przełożyć do pucharków koktajlowych. Z cytryny zetrzeć skórkę, po czym wycisnąć sok. Estragon umyć, osuszyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z sokiem i skórką cytrynową, śmietaną i musztardą. Sos doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, a następnie dodać estragon. Tak przygotowanym sosem polać koktajl. .. ~ RADA ~ .. Pokrojone pomidorki dobrze jest jak najszybciej skropić sokiem z cytryny albo olejem, zalać śmietaną lub majonezem, aby zapobiec utlenianiu się witaminy C:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń