Do góry

Przekąski Przepis na:

Kołduny litewskie

Przekąski

Autor: Jagoda50

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3190

Dodano: 09.01.2010

Odsłon: 30763

Nie jest to oryginalny przepis z kuchni litewskiej ale tez dobry i wart spróbowania.

Składniki

  • mąka, 1 kg
  • jajko, 1
  • woda, do ciasta
  • wolowina ( z tłuszczykiem )surowa, 80 dkg
  • majeranek, 1 łyzka
  • czosnek, 6-7 ząbków
  • sól,pieprz, do smaku
  • kości wołowe, 50 dkg
  • włoszczyzna, do rosołu
  • cebula, 1
  • liśc laurowy, 3
  • ziele angielsie, kilka ziaren
  • Natka pietruszki, kilka gałązek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z kości,włoszczyzny,cebuli i reszty przypraw ugotowac rosół,jeśli ktos lubi mozna dodac troche maggi

  2. z mąki,jajka i wody zagnieść ciasto takie jak na pierogi

  3. wołowinę zemleć dodac drobno posiekany czosnek,sól,majeranek i pieprz,dobrze wymieszać

  4. ciasto cienko rozwałkować,na ciasto układac po pół łyżeczki mięsa,przykryć mięso ciastem i wycinać pierożki małą foremką

  5. kołduny maja być wielkości małej łyżeczki

  6. wodę w garnku zagotować z odrobiną soli i oleju,do wrzatku wrzucać kołduny,gotować minutę od chwili wypłynięcia

  7. łyzką cedzakową wyjąć kołduny ,składać na talerze i zalać mocno gorącym rosołem,posypać natką pietruszki i podawać

  8. oryginalne kołduny robi sięz baraniny

  9. nie czesto robię kołduny ,ale jesli juz zabieram sie za nie to robię ich bardzo duzo,czasami zamrazam ale najlepsze sa swieże

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zibon 11 kwietnia 2011 Kołduny robi się z surowego mięsa. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krypa 11 kwietnia 2011 Kołduny świetnie smakują również w barszczu czerwonym czystym. Dla ścisłości należy zaznaczyć że farsz do kołdunów jest z mięsa surowego, spotkałem się już z pseudo kołdunami z farszem z mięsa gotowanego lecz smakują raczej jak pierogi z mięsem i nie należy nazywać ich kołdunami. Polecam też , jeżeli ktoś lubi czosnek i majeranek ,aby tych dodatków nie żałować - doskonały smak murowany :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krypa 11 kwietnia 2011 Dla ścisłości należy dodać że "mięsko" do kołdunów czyli farsz jest surowy.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

funia0106 11 kwietnia 2011 PYSZNE DANIE ,SĄ WSPANIAŁE, ZNAM ,UCZYŁAM SIĘ JE ROBIĆ NA PRAKTYKACH WSZKOLE,ICIESZĘSIĘ ŻE UMIEM ROBIĆ TAKIE PYSZNOSCI.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aspazja 11 kwietnia 2011 myśllę, że miesko tez sie w rosole gotowalo ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 15 lutego 2010 palce lizać, dodaję do ulubionych ;) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

angel58 01 lutego 2010 Świetna potrawa,zresztą jak zwykle u Jagody,koniecznie muszę wypróbować:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń