Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe babeczki

Przepis dnia 2009-11-19
Desery

Autor: glodo_morki

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 1292

Dodano: 13.11.2009

Odsłon: 14601

Pyszne, niedrogie, efektowne:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: Siekamy masło/margarynę z mąką, żółtkami (ja dodałam surowe), cukrem i szczyptą soli. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy je folią i chowamy na pół godziny do lodówki. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na grubość 3 mm. Wycinamy szklanką kółka o średnicy większej niż foremki. Wycięte kółka wkładamy do foremek i dociskamy je do ścianek, żeby dobrze przylegały (inaczej ciasto może się zsunąć lub złożyć w foremce). Uwaga dot. foremek: standardowe foremki musimy wcześniej posmarować tłuszczem. W przypadku silikownowych nie jest to konieczne - ciasto ładnie odchodzi. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut.

  2. Nadzienie: Babeczki można nadziewać wg uznania. Podajemy jedną z wielu wersji:)

  3. Ostudzone ciasteczka nadziewamy kremem toffi/czekoladowym (lub innym), powidłem śliwkowym, budyniem (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu), polewamy czekoladą, posypujemy kolorową posypką i dekorujemy drażami lub orzechami w czekoladzie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń