Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowe risotto

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 30870

Proste risotto na każdą porę roku z winem, które urozmaica smak.

Składniki

  • ryż, 30 dag
  • suszone pomidory w oliwie, 6
  • szynka, 20 dag
  • mrożony groszek, 10 dag
  • cebula, 1
  • papryki, 2
  • szafran (ew. kurkuma), 7nitek
  • białego wina, 30 ml
  • bulion warzywny, 3,5 szklanki
  • żółty ser, 40 dag
  • oliwa, 2 łyżki
  • masło, 1 łyżka
  • posiekana natka, pół pęczka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Papryki przetnij wzdłuż, oczyść z pestek. Strąki opłucz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmaż. Wsyp ryż i szafran (ew. kurkumę), mieszając smaż minutę.

  2. Do ryżu wlej wino, wymieszaj, poczekaj, aż wyparuje. Na patelnię z ryżem porcjami wlewaj bulion. Szynkę oraz pomidory potnij w słupki i razem z groszkiem wrzuć na patelnię. Gotuj do miękkości.

  3. Tuż przed końcem gotowania, wprost na patelnię grubo zetrzyj ser. Risotto wymieszaj z posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełóż na ogrzane talerze. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń