Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowy chlebek z pomidorami i papryką

Dania główne

Autor: Arabelka

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 98

Dodano: 16.09.2009

Odsłon: 4706

Dla smakoszy,pachnący oryginalny,smaczny

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 60 g suszonych pomidorów
  • 50ml wrzątku
  • 2 łyżeczki suszonych droży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml letniej wody
  • 450 g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Sól grubo ziarnista 1łyzka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrumienione w piekarniku (220*C) papryki wyjąć,zdjąć skórki i pokroić miąsz,pomidory pokroić w paski,po czym zalać je wrzacą wodą i odstawić .

  2. Drożdże i cukier zalać letnią wodą i odstawić na 15 min,by urosły .

  3. Mąkę przesiać i dodać 1 łyżeczkę rozmarynu .Pośrodku zrobić wgłębienie ,w Które wlać drożdże ,dodać koncentrat pomidorowy ,nasączone pomidory ,wraz z płynem ,paprykę,jogurt,oraz połowę soli.Wymieszać na gładką masę.

  4. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i ugniatać 4 mimuty,aż będzie gładkie i elastyczne .Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40 minut ,by podwoiło swoją objętość.Ponownie zagnieść i przelożyć do natłuszczonej tortownicy o śr.23 cm.W cieście zrobić dołeczki .Przykryć na 30 min.

  5. Powierzchnię ciasta nasmarować oliwą posypać pozostałym rozmarynem i solą.Piec 35-40 min.,studzić 10 min. i wyjąć z formy Odstawić do schłodzenia .Pychota.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Arabelka 09 października 2009 Już podaje kochana .Przepraszam za gapiostwo ,zaraz poprawię to w przepisie.Więc jogurtu 150 ml. ,a 2 łyzki koncentratu pomidorowego.A wrządku trzeba ok.50 ml. Pozdrawiam serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Butterfly 09 października 2009 Ile jogurtu i ile koncentratu nalezy dodac? Rowniez jak duzo wody uzyc do zalania pomidorow? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 25 września 2009 Bardzo fajny przepis, wypróbuję na pewno. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 16 września 2009 Wygląda wspaniale! Na pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń