Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy przekładaniec - biszkopt z galaretką.

Desery

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 339

Dodano: 06.01.2017

Odsłon: 2436

Proste ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i kolorowymi galaretkami.

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 120 g cukru
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • KREM:
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 3 galaretki - truskawkowa, cytrynowa, agrestowa
  • 20 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 30 g bakalii - mielone migdały, orzechy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do utartych żółtek. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać, ciasto powinno być lekkie i puszyste. Masę biszkoptową wylewamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwie części.

  3. KREM:
    Galaretki rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach, każdą w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody i studzimy.

  4. Połowę śmietany ubijamy na sztywno i łączymy z zimną, ale płynną galaretka cytrynową, dodajemy bakalie i mieszamy (masa będzie płynna, ale szybko tężeje więc proszę się nie martwić, że coś źle zrobione ). Wylewamy masę na połowę biszkopta i przykrywamy drugą połową, wstawiamy do lodówki. Drugą połowę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę i posypujemy stężałą pokrojoną galaretką. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń