Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy pucharek z trzema galaretkami

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 4231

Małe co nie co, w sam raz na każdą okazję :)

Składniki

  • galaretek o różnych smakach (agrestowa, wiśniowa, cytrynowa), 3 torebki
  • śmietanki kremówki, 1 kubek
  • waniliowy, 1 cukier
  • gorzkiej czekolady, 5 dkg
  • listki mięty lub melisy cytrynowej
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Każdą z galaretek osobno rozrób w 1,5 szklanki gorącej wody. Mieszaj, aż grudki cukru i żelatyny całkowicie się rozpuszczą.

  2. Następnie każdą z galaret wlej do osobnego płaskiego naczynia i pozostaw w lodówce do czasu, aż zastygnie.

  3. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.

  4. Owoce umyj, obierz ze skórki, pokrój na cząstki. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  5. Stężałe galaretki pokrój w drobną kosteczkę.

  6. Do pucharków deserowych włóż po porcji mieszanki trzech smaków galaretek.

  7. Na każdą wyciśnij duży kleks bitej śmietany. Udekoruj przygotowanymi owocami. Śmietanę posyp odrobiną wiórków czekoladowych, a cały deser przybierz gałązką melisy lub mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń