Do góry

Desery Przepis na:

Kopiec kreta;)

Desery

Autor: poziomeczka17

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 33

Dodano: 08.02.2011

Odsłon: 14645

Ciekawie prezentujące się, pyszne!:)

Składniki

  • Na ciasto:
  • margaryna, 0,5kostki
  • cukier, 0,5szklanki
  • jajka, 2
  • mąka, 1,5szklanki
  • proszek do pieczenia, 1łyżeczka
  • woda, 0,5szklanki
  • kakao, 2łyżki
  • na krem:
  • śmietany kremówki, 0,5litra
  • "śmietan-fix", 2
  • cukie puder, 3łyżki
  • ciemna czekolada, 1tabliczka
  • banany, 3
  • sok z cytryny, 1cytryny
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondla,umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut. Ciasto lekko studzimy, ale tylko lekko! W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i chwilowo zostawiamy w spokoju.

  2. KREM: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy. Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Czym prędzej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

  3. KOPIEC KRETA: Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formując z niej kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pierozki2 03 stycznia 2013 Ciasto ładnie wygląda. Smakuje gorzej ale nie jest złe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tigra 08 kwietnia 2011 na samych śmietanfixach krem długo nie postoi,lepiej dodać żelatynę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marusia 11 lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź. Teraz mogę wypróbować ten przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poziomeczka17 10 lutego 2011 Ja do masy nie dodaje żelatyny. Ubijam kremówkę a potem dodaję cukier i fixy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marusia 10 lutego 2011 Czy nie potrzeba żelatyny do masy? Czy najpierw ubijasz kremówkę a potem dodajesz cukier i fixy czy od razu wsypujesz je do kremówki i ubijasz razem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 08 lutego 2011 Bardzo lubię to ciasto, choć nie lubię w nim drążenia (jakoś zajmuje mi to najwięcej czasu). Znam przepis, że zamiast śmietan-fixów używa się galaretki cytrynowej, nadaje fajnego smaczku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń