Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka klasyczne z ziemniaków

Dania główne

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 1239

Dodano: 08.01.2017

Odsłon: 7399

Klasyczne kluchy z gotowanych ziemniaków, Bardzo smakują z bułką tartą podsmażoną na masełku. Najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8-10 łyżek mąki pszennej+ mąka do podsypania
  • 1/3 kostki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki należy zagotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
    Dodać jaja, mąki i wyrobić kulę. Jeżeli ciasto będzie kleiło się do rąk, trzeba dać ciut więcej mąki.

    Ciasto ma być miękkie.

  2. Dzielimy na cztery części i ręcznie tworzymy z ciasta rulony.
    Tniemy na kawałki pod kątem.
    Gotujemy w osolonej wodzie. Trzy minuty od momentu wypłynięcia. Gdy wypłyną zmniejszamy grzanie tak aby woda lekko wrzała.


    Masło należy roztopić w garnuszku i wsypać bułkę tartą.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 3 dni temu Uwielbiam,Twoje przeapetycznie wyglądają:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 stycznia Uwielbiam kopytka...w ogóle mączne dania <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń