Do góry

Desery Przepis na:

Kora dębu

Desery

Autor: pchelka

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 30

Dodano: 03.12.2010

Odsłon: 33530

Wyśmienity smak tego ciasta zachwyci niejednego.. :)

Składniki

  • CIASTO:
  • jajka, 8 szt
  • mąka, 2 łyżki
  • cukier, 1 szklanka
  • posiekane orzechy włoskie, 20 dkg
  • rodzynki, 20 dkg
  • wiórki kokosowe, 10 dkg
  • mak (ja nie dodaje), 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • Krem i dodatki:
  • brzoskwinie w syropie, 1 puszka
  • żółtka, 5 szt
  • budyń śmietankowy, 2 opakowania
  • masło, kostka
  • galaretka brzoswiniowa lub pomarańczowa, 1 opakowanie
  • delicje wiśniowe, 2 opakowania
  • napar z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 1/2 szklanki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z 8 białek ubić pianę z cukrem, dodać 3 żółtka- po jednym, ubijając (resztę żółtek zostawić do kremu) następnie połączyć z mąką i proszkiem. Wsypać resztę składników i wymieszać.

  2. Ciasto rozlać do dwóch średniej wielkości blach i piec ok. 40 min w 180 stopniach.

  3. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Wstawić do lodowki aby lekko stężała.

  4. Syrop z brzoskwiń zagotować z 3 łyżkami cukru, zdjąć z ognia i mieszając wlewać do niego zawiesinę z 5 zoltek roztrzepanych z budyniami i szklanką wody. Zagotować, ostudzić, utrzeć masę z kostką masła.

  5. Na wystudzonym krążku ciasta układać warstwami: połowę kremu, delicje lekko maczane w kawie, resztę kremu. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodowki.

  6. Ja dodatkowo nasączam krążki ciasta kawą, lub dodaje trochę alkoholu do kawy.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kajsza 25 października 2011 U mnie nazywa się to kora orzechowa. Tylko kawy nie mam w przepisie i troszkę inaczej się robi. Zrobiłam raz i więcej tego nie uczynię. Moja ciocia jest specjalistką, jej zawsze pieknie wychodzi i niech tak pozostanie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pchelka 04 grudnia 2010 Nataszo, "reszta składników" jak napisałam, to te, które nie dodajemy do kremu, czyli wsypujemy to, co właśnie mamy do "pochwalenia się"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elato 03 grudnia 2010 Nataszo, Nataszo, czemu ta ironia. Czytaj przepis uważniej ! "Wsypać resztę składników i wymieszać."

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 03 grudnia 2010 ale po co orzechy, wiorki ,mak ??????? zeby sie pochwali ze mamy ?????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń