Do góry

Dania główne Przepis na:

Korona ryżowa

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 12.03.2009

Odsłon: 2017

Przepyszna kompozycja z warzyw i brązowego ryżu. Świetnie nadaje się na kolacje we dwoje:) pobudza wyobraźnię;)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż wrzuć na posolony wrzątek, przemieszaj, przykryj i gotuj około 30 minut. Warzywa bez rozmrażania włóż do wrzącej wody, posól, gotuj około 10-12 minut. Odcedź, wywar zachowaj.

  2. W rondlu stop masło. Oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając powoli dolewaj szklankę wywaru, następnie mleko, a na koniec wymieszaj ze śmietanką. Sos przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj posiekaną zieleninę. Włóż warzywa. Podgrzej w sosie.

  3. Ryż odcedź. Umieść w wysmarowanej tłuszczem formie z kominem. Dobrze ugnieć. Następnie wybij (jak babkę z pisku) na duży półmisek. Do środka powstałego wieńca wlej warzywne ragout, z reszty ragout zrób wieniec wokół ryżu. Natychmiast podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń