Do góry

Desery Przepis na:

kostka alpejska

Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 2544

Dodano: 06.05.2013

Odsłon: 82567

ciasto z pyszną masą kajmakową; któż jej nie lubi ;)

Składniki

  • ciasto biszkoptowe: 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Krem kajmakowo-bezowy:180 g masła
  • puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg bez
  • Masa śmietanowa: 400 ml kremówki 36%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.



  2. Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

  3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.

  4. Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.



    wymiar blachy: 35x25 cm

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MIssy86 25 marca Podjęłam się tego wyzwania- ciasto zrobione. Z przykrością niestety informuję, ze biszkopt nie urósł nie wiem gdzie moglam popełnić błąd :( Ale polączenie smaków - 6 pysznee! Moze nastepnym razem uda się wygrać z biszkoptem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MIssy86 23 marca Gapa ze mnie wymiary blachy już znam :) przepraszam, proszę tylko o ilość tej masy kajmakowej :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MIssy86 23 marca Proszę jeszcze o informację jakie wymiary blachy na podane proporcje i ile powinno być tej masy kajmakowej?:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izaa_a 23 marca aha na dużą blachę przygotowuję prawie całą szklankę; ale ja lubę wilgotne ciasta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MIssy86 23 marca Witam! Proszę o poradę czym można nasączyć biszkopt? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joanna1003 22 września 2013 zrobiłam to ciasto dzisiaj i przyznam ze jest pyszne ,dość słodkie bo jest masa krowkowa ale za to smietana jest nieslodka ,ogolnie pochwalam i na pewno jeszcze go zrobie dzięki . Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dagita 16 lipca 2013 Zrobiłam jakiś czas temu. Wyszło super. Tylko zamiast żelatyny dałam śmietan-fix. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 28 maja 2013 upiekłam to ciacho w zeszłym tygodniu. zniknęło w mig. Dzisiaj piekę je ponownie, teściowa ma jutro urodziny. Tylko dam, zamiast masy karmelowej, truflową :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 07 maja 2013 Wygląda przepysznie :)) zabieram do książki i zostawiam kciuka :)) pozdrawiam

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń