Do góry

Desery Przepis na:

Kostka alpejska z bezami

Desery

Autor: LenaMS

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 238

Dodano: 30.05.2010

Odsłon: 30046

Dosc słodkie, ale przepyszne ciasto do popołudniowej, weekendowej kawy. Nieskomplikowane w wykonaniu. Do mojego kremu użyłam pozostałej po waflach masy z mleka w proszku - oryginalnie masa krówkowa.

Składniki

  • Biszkopt kakaowy (upieczony w prostokątnej formie), 1 szt.
  • Kostka dobrego masła, 1 szt.
  • Krem krówkowy - gotowy, 1/2 - 3/4 puszki
  • bezy, opakowanie (lub upieczone samodzielnie z 2 białek i ok. 3/4 szk
  • Śmietana kremówka, 3/4 L
  • starta czekolada
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upieczony i ostudzony biszkopt, włożyc do formy w której się piekł (wybaczcie mi mój biszkopt-robiłam z innego niż zwykle przepisu i niestety nie udał się tak jak powinien).

  2. Miękkie masło ucierac przez kilka minut mikserem, po czym dodawac po łyżce masy krówkowej i dalej ucierac. Masę wyłożyc na biszkopt i rozsmarowac. Na masę dodac pokruszone bezy (ja robiłam sama wg proporcji 2 białka i ok. 3/4 szkl. cukru - masa musi byc bardzo gęsta i trochę ciągnąca. Bezy suszyłam w piekarniku ok. 1,5h.). Na bezy rozsmarowac ubitą na sztywno śmietanę kremówkę dodając 1-2 łyżki cukru pudru. Wierzch posypac startą czekoladą lub polewą toffi.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń