Do góry

Dania główne Przepis na:

Kostki kokosowe - kokosanki. ;]

Dania główne

Autor: ktosik

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 122

Dodano: 23.07.2009

Odsłon: 16969

Smakowite kokosowe ciasteczka do kawy.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 30-40 dag wiórków kokosowych
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto biszkoptowe: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.

  2. Przepis na polewę: Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać. Wrzucać pojedynczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiah1 07 września 2010 ja jadłam takie - ale do polewy dodawano 50 wódki - wyostrzała smak

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniahanny 24 lipca 2009 Fajne jeszcze takich nie jadłam, ale Mirabelka ciekawi mnie ten advokat...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 23 lipca 2009 Jadłam te ciacha wiele razy, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie tylko kupowałam w cukierni ;) są naprawdę przepyszne, a robione samodzielnie muszą być jeszcze lepsze. Jadłam też z polewą advocatową, też były super, ale nie wiem, jak taką zrobić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 23 lipca 2009 Super przepis ,ja też robię takie kokoski ,ale na cieście miodowym:3szklmąki,2jaja,1/3kostki margaryny,1szkl cukru pudru,3łyżki płynnego miodu3/4szklmleka ,2łyżeczki proszku do pieczenia ,aromat śmietankowy.Najlepiej smakują2,3 dni po zrobieniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń