Do góry

Przekąski Przepis na:

KOSZERNE PŁATKI MACCA

Przekąski

Autor: Nimfetka

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 7

Dodano: 18.11.2009

Odsłon: 1177

moi goście porównują smak tego dania do tradycyjnych krokietów

Składniki

  • 1 paczka placków maca
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dkg żółtego sera
  • 4-6 całych jaj
  • sól
  • pieprz
  • mleko
  • vegeta
  • zielona pietruszka
  • olej lub inny tłuszcz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 8 płatków maca namoczyć w mleku zmieszanym z vegetą i pozostawić na 1 godzinę (płatki można przełamać na 4 części i zalać gorącym mlekiem wtedy będzie szybciej ) Pieczarki pokroić , doprawić do smaku i podsmażyć na patelni , dodać całą cebulę drobno pokrojoną i dusić razem aż cebulka będzie miękka ( można dodać czosnek i porę drobno pokrojoną) Rozbełtać jajka i wlać na usmażoną cebulę i pieczarki – lekko podsmażyć – do ścięcia jajek ( coś podobnego do omletu lub jajecznicy ) i wyłączyć. Przygotować blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Położyć na spód 4 płatki maca wyciągnięte i wyciśnięte z mleka. Na placki maca wysypujemy starty żółty ser oraz usmażone jajka z pieczarkami i cebulą. Posypujemy startym żółtym serem i zieloną pietruszką. Na wierzch kładziemy pozostałe 4 płatki maca. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Po upieczeniu kroimy na kwadraty i polewamy sosem. Sos : Majonez - 3 łyżki Jogurt naturalny - 3 łyżki Ketchup - 3 łyżki Czosnek - 3 ząbki Można też posypać po wierzchu płatków maca startym żółtym serem , powstanie wtedy kożuszek serowy . Można do sosu dodać łyżkę stołową musztardy sarepskiej ( b.dobra jest z firmy Rolewski ) Można też zrobić więcej warstw : np. z warzywami, mięsem itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń