Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki drobiowe z serem i pieczarkami

Przepis dnia 2009-11-03
Dania główne

Autor: kuchareczka89

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 879

Dodano: 01.11.2009

Odsłon: 25054

Pomimo, że te kotleciki są tak proste zarówno w składzie jak i w wykonaniu, to są świetnym urozmaiceniem w kuchni, smakują każdemu! :) Dobre zarówno na obiad, jak i na imprezę! :)

Składniki

  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta soli czosnkowej,
  • przyprawa do kurczaka,
  • zioła według uznania.
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki, po czym solimy i podsmażamy je aż do wyparowania wody.

  2. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka.

  3. Ścieramy ser żółty na tarce o średnich otworach.

  4. Mięso, ser i pieczarki(już zimne) wkładamy razem do miski, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka, majonez i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy, do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji. Mieszankę wkładamy na 30 minut do lodówki.

  5. Smażymy na rozgrzanym oleju, nakładając i formując łyżką nie dużej wielkości kotleciki.

  6. Możemy podawać z ziemniakami lub ryżem polanym ulubionym sosem(np sos biały, koperkowy), oraz z surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hela43 10 stycznia 2011 DOPIERO DZIŚ WESZŁAM NA TWÓJ PROFIL MASZ TU WSPANIAŁE PRZEPISY JA OD 20 LAT GOTUJĘ A JESTEM ZASKOCZONA WSZYSTKIE NA PEWNO WYPRÓBUJĘ . GRATULUJĘ I POZDRAWIAM .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 24 listopada 2009 Jeśli masa wydaje się być trochę za rzadka, to dodaję łyżkę-dwie, bułki tartej.
Ale ona ma być właśnie taka rzadsza, żeby dobrze "kładła się" na patelnię :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adan 22 listopada 2009 ja dodaję jeszcze 2łyżki mąki ziemniaczanej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 21 listopada 2009 Ciekawy przepis, muszę wypróbować:) Jestem tylko zaskoczona, że tak mało mąki i aż dwa jajka, masa nie będzie za rzadka? Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń