Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki (hamburgery) rybne :D

Przepis dnia 2009-04-14
Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 10.02.2009

Odsłon: 17021

Mało rybna ryba ;-) bez ości ;-)

Składniki

  • Tołpyga - filet ok. 40-50 dag
  • Duża kajzerka namoczona
  • 2 jajka, 1 żółtko
  • mąka, otręby pszenne (może być bułka tarta), olej do smażenia, sól i pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z ryby zdjąć skórę, wyjąć ości (tołpyga ma ich niewiele;), zemleć pokrojone kawałki + namoczoną odcisnięta bułkę przez maszynkę, dosolić, dopieprzyć, dodać jajko i żółtko. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować okrągłe małe kotleciki (o średnicy 3-4 cm), spłaszczyć je nieco. Oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanym jajku i otrębach. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Hamburgery można zaserwować z sosem cytrynowym ;-) PS. Ja akurat użyłam tołpygi, bo była w horrendalnie ;) niskiej cenie :-D Jest to ryba, która nie ma rybiego zapaszku :) PS. Przepis na sos cytrynowy znajduje się w moich starszych przepisach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 14 lutego 2009 mtarna : myslę, że można poeksperymentować. a rozmrożoną rybę porządnie odsączyłabym z wody ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mtarna 11 lutego 2009 Ciekawy przepis, mam pytanko może być do tego rybne filety rozmrożone?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń