Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z soczewicy

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20666

Dodano: 14.05.2009

Odsłon: 16051

Pyszne kotleciki z soczewicy - genialna alternatywa nie tylko dla wegetarian :-)

Składniki

  • czerwona soczewioa, 25 dag
  • biały, tłusty ser, 10 dag
  • cebula, 1
  • czosnek, 1 ząbek
  • czerwona ostra papryka, 1
  • jajko, 1
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • masło, 2 łyżki
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.

  2. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, chwilę smażyć, wsypać soczewicę i przemieszać.

  3. Wlać 2 niepełne szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudzić i dodać jajko.

  4. Wymieszać, formować kotleciki. Kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawać z brokułami i majonezowym sosem curry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń