Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet de Volaille

Przepis dnia 2009-07-03
Dania główne

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1199

Dodano: 30.07.2009

Odsłon: 40324

barowa klasyka, ale jaka smaczna

Składniki

  • piers z kurczaka, 2 podwojne
  • maslo, 2 plastry
  • pietruszka natka, 4 lyzki
  • bulka tarta, miseczka
  • jajko, 1
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • maka, miseczka
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piers z kurczaka w zaleznosci czy jest mala czy duza, albo rozbijamy na plasko, albo wbijamy ostry dlugi noz i robimy kieszonke. Do srodka wkladamy plaster masla i nadziewamy posiekana pietruszka z odrobina soli i pieprzu. Zamykamy piers za pomoca wykalaczek, jak najszczelniej, aby w trakcie smazenia nie wyplynelo maslo.

  2. Solimy i pieprzymy piers z wierzchu i obtaczamy w mace, roztrzepanym jajku i bulce tartej. Smazymy na glebokim oleju. Temperatura oleju nie moze byc za wysoka, bo spali nam sie panierka a kotlet bedzie surowy w srodku.

  3. Podajemy z frytkami i bukietem surowek, lub z puree ziemniaczanym i podsmazonymi krazkami cukini (dla odmiany). Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jarko133 28 września 2009 sper to jest to czego nie morze braknąć na żadnych imprezkach jak weselach itp....
Pozdrowienia dla MISTRZYNI (MISTRZA)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bodzio999 28 września 2009 ...bez kostki i z pietruszką kotleta tego moż nazwać co najwyżej ala de volaille, wykałaczki już zostały zanegowane. Mimo wszystko życzę smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bodzio999 28 września 2009 ...bez kostki i z pietruszką kotleta tego można nazwać najwyżej ala de volaille, wykałaczki już zostały zanegowane. Mimo wszystko życzę smacznego. Bodzio.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 31 sierpnia 2009 Wlasnie ciekawe jak z tymi nazwami. Rowniez znam pod nazwa chicken kiev, co sugeruje Diavlo. Czy ktos wie skad pochodzi i jak na prawde sie nazywa?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

diavlo 28 sierpnia 2009 Gratuluje ,wreszcie ktos wie jak sie robi prawdziwy kotlet po kijowsku.Proponuje zamiast wykalaczek dokladnie zwinac kotlet a do jajka dodac maki aby powstala dosc gesta masa (oczywiscie trzeba ja doprawic sola i pieprzem)- jesli tak powstalej masie z jajka i maki obtoczysz kotlet pozniej panierujac go w tartej bulce zapewniam nie bedzie trzeba uzywac wykalaczek .
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 30 lipca 2009 Robię podobnie. Ale na start daję bardzo gorący tłuszcz, żeby panierka związała, wtedy nie odpada i nie wchłania tyle tłuszczu do środka. Po obsmażeniu zmiejszam gaz. :) Aha... Jeszcze jedna rada, dla tych zwijanych... Nie trzeba ich spinać wykałaczkami, jeśli przed smażeniem poleżą z godzinkę w lodówce już przygotowane, zapewniam, że się nie rozlecą. :) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń