Do góry

Dania główne Przepis na:

kotlet De Volaille

Dania główne

Autor: Asia1999

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 17381

Ulubiony kotlet mojej rodziny :)

Składniki

  • piersi z kur lub kurczaków, 2
  • masło, 2 łyżki
  • jajka, 2 małe
  • mąka, 1-2 łyżki
  • tarta bułka, 3 łyżki
  • sól
  • głęboki garnek z olejem lub frytownica
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczone piersi umyć, osuszyć, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, włożyc do niego łyżke masła i zacisnać brzegi. Filety posolić. Jest jeszcze inna metoda polegająca na rozbiciu mięsa na cienką warstwę tak aby nie porobić dziur. Następnie nałożyć masło i zwinąć w rulon i pozaciskać końcówki aby podczas pieczenia nie wypłyneło masło. Mniej doświadczeni mogą zastapić masło serem żółtym.

  2. Roztrzepac jaja, przygotować na talerzykach mąke i przesianą tartą bułke, kotlety panierowac w mące, jaju i bułce, formując w rękach z mięsa stożek. Rozgrzac olej i smażyć w głębokim oleju. Położyc na każdym kotlecie krążek masła i plasterek cytryny. Podawać z zielonym groszkiem lub marchewką .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irena1956 27 listopada 2009 fileta z kurczaka rozbijam w woreczku foliowym, wtedy nie zrobią się dziury w mięsie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Asia1999 27 listopada 2009 A Asie1999 najmniej :) Nie lubię, ale wyglądają dobrze

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 listopada 2009 Dobre, dobre, ale po pierwsze, przepisów na to danie na Smakerze jest już kilka, a po drugie, foto nie jest Twoje, tylko bezczelnie skopiowane z innej strony. Ktoś włożył swój trud i wysiłek w zrobienie tak ładnej foty, po to, by jakaś Asia go skopiowała i podała na innym serwisie jako swoje :/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń