Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet de wolaille

Dania główne

Autor: sylwiazaba

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano: 28.05.2009

Odsłon: 1598

Pyszne

Składniki

  • pierś z kurczaka, bez kości i skóry, 4 po około 120 g
  • olej do głębokiego smażenia
  • wykałaczki
  • Masło ziołowe: masło, 60 g
  • czosnek, 2 małe drobno posiekane ząbki
  • bardzo drobno posiekany szczypiorek, 1/2 łyżki
  • cytryna ( drobno starta skórka i wyciśnięty sok ), 1/4 cytryny
  • Panierka: mąka, ok 30 g
  • Bułka tarta, 90 g
  • roztrzepane jajako, 1
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej.

  2. Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.

  3. Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. 5.Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń