Do góry

Dania główne Przepis na:

kotlet pożarski

Dania główne

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 541 Ocena: 12616

Dodano: 24.04.2013

Odsłon: 68727

Przepis z rosyjskim rodowodem , podaje wersję łagodną i na ostro.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka ok.800g
  • 1,5 łyżki miękkiego masła + 2 żółtka
  • 2 białka z jajek do ubicia piany
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej do mięsa
  • sól i pieprz do smaku
  • do wersji ostrej dodatkowo :
  • 1,5 średniej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej papryki pociętej w drobną kostkę
  • szczypta pieprzu cayenne
  • do panierki :
  • mąka , rozbełtane jajko , bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z piersi jak najdrobniej posiekać ostrym nożem , przełożyć do miski.
    Masło utrzeć z żółtkami , ubić pianę z białek, wszystko połączyć delikatnie mieszając. Dodać bułkę tartą tyle aby mięsko dało się formować , ale nie za dużo.
    Doprawić solą i pieprzem.

    Formować kotlety , obtoczyć najpierw w mące , potem w jajku i bułce tartej, smażyć na maśle klarowanym ( jeżeli nie mamy to wtedy na smalcu lub oleju )

  2. W wersji pikantnej do farszu przed obtaczaniem dodać pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek , pokrojoną drobno paprykę i przyprawić pieprzem cayenne.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AdikLes 22 marca nie pravidlowy kotlet .ja znam pravidlowy bo sam precovalem v Rossii Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SantiagoOo 20 sierpnia 2013 Kotlety rewelacyjne, dziękuję za przepis! Czuję, że staną się stałą pozycją w moim menu. Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazia2 22 czerwca 2013 Nigdy nie robiłam takich kotletów nawet mojemu dziecku smakowały a nie wszystko mu smakuje. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 26 kwietnia 2013 Wracam zeby sie pochwalic, a raczej pochwali Ciebie za cudowny przepis na niesamowicie pyszne kotlety, ktore wczoraj goscily na naszych talerzach.U mnie rownez wersja ostrzejsza sprawdzila sie , zrobilam kilka lagodnych i kilka ostrzejszych i te drugie nawet maly wcinal.Do lagodniejszych mozna podac ostrzejsza surowke i tez sa pyszne.POLECAM z czystym sumieniem i na pewno bede wracac do tego przepisu .Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 24 kwietnia 2013 Ja również jeszcze takiej wersji nie robiłam jest ciekawa więc zapisuję do książki i punkcik zostawiam:-)))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 24 kwietnia 2013 W taki sposób kotletów jeszcze nie robiłam i w najbliższej przyszłości na pewno zagoszczą na moim stole :))) zostawiam kciuka i pozdrawiam :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 24 kwietnia 2013 Nigdy nie robiłam takich kotlecików ale chyba najwyższa pora to nadrobić:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 24 kwietnia 2013 Wersję łagodną znam, zawsze uważałam, że kotlet pożarski klasyczny nie znosi cebuli,
ale można wypróbować różne wersje. Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 24 kwietnia 2013 Super przepis , na pewno i mojemu malemu posmakuje taki kotlecik. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń