Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy

Dania główne

Autor: pezetuk

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 32

Dodano: 02.05.2012

Odsłon: 16535

Tradycyjny polski schaboszczak, szybki w przygotowaniu i zawsze bardzo smaczny :)

Składniki

  • 1. Schab bez kości, 4 plastry
  • 2. Sól,pieprz czarny, wg uznania
  • 3. jajka, 2-3 szt
  • 4. Bułka tarta, wg uznania
  • 5. Olej do smażenia np Kujawski 3 ziarna, wg uznania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem po obu stronach. Jajka roztrzepać, zanurzyć w nich każdy kotlet i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po usmażeniu kotletów wlać na patelnię pozostałe roztrzepane jajka i smażyć tak aby delikatnie się ścięły, ale brzegi powinny być przyrumienione. Ułożyć na każdym kotlecie aby był przykryty. Podawać z ziemniakami i sałatą ze śmietaną, odrobiną soli, cukru i świeżo poszatkowanego koperku. Można użyć innych ulubionych dodatków do obiadu:tarte buraczki,moje buraczki w sosie jogurtowym(są na smakerku), ogórki kiszone, grzybki marynowane, marchewka glazurowana itd. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń