Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlet w miodzie

Przepis dnia 2008-04-20
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 18.04.2008

Odsłon: 10529

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 winne jabłko gruszka i kilka wisienek z kompotu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól, biały pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić, skropić 1 łyżką soku z cytryny i oprószyć solą. Wstawić (pod przykryciem) na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim jabłka. Gruszkę i wisienki odsączyć z kompotu, dodać do cząstek jabłka. Chwilę smażyć razem (uważać, aby owoce nie rozpadły się). Posłodzić. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Miód wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Tą mieszaniną posmarować kotlety pod koniec smażenia. Na małym ogniu dusić je jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Podawać gorące z duszonymi owocami i ryżem na sypko lub makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń