Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 28.03.2008

Odsłon: 14835

Porcja - 228 kcal

Składniki

  • 25 dag ryżu
  • 2 jajka
  • 7 dag bryndzy
  • 20 dag szpinaku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki listków bazylii
  • sól, pieprz
  • chili
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tartej bułki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w 3/4 litra osolonej wody. Osączyć. Schłodzony przełożyć do miski i wymieszać z jajkami, tartą bułką, rozkruszoną bryndzą, pokrojonymi drobno listkami bazylii. Doprawić pieprzem oraz chili. Odstawić na 20 minut. Szpinak przebrać, oderwać listki od gałązek. Listki zblanszować (sparzyć wrzątkiem) lub obgotować kilka minut w osolonej wodzie. Osączyć. Chwilę dusić szpinak na maśle z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do masy ryżowej dodać szpinak, wymieszać. Formować kotlety. Można je obtoczyć w tartej bułce lub bezpośrednio kłaść na gorący tłuszcz. Podawać z pomidorami z solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 10 kwietnia 2014 Wyglądają niezwykle apetycznie i na pewno świetnie smakują. Koniecznie muszę wypróbować! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń