Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z grochu, fasoli lub soi

Dania główne

Autor: dutkiewicz7

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 393

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 1690

Danie dla wegetarian i nie tylko

Składniki

  • 3 szklanki grochu, fasoli lub soi
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula
  • 2 jaja
  • łyżka ziaren sezamu
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia
  • majeranek
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu. Groch, fasolę lub soję zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godz. odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować. Nadmiar płynu odlać, a ziarna zemleć. Dodać ziemniaki, cebulę, jedno żółtko i jajo. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać, ewentualnie zagęścić tartą bułką. Uformować małe kotlety, obtoczyć je w tartej bułce wymieszanej z sezamem,posmarować pianą ubitą z białka. Ostrożnie kłaść łopatką (łatwo pękają) na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z surówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń